Seslendirme ve Dublaj

İyi Bir Seslendirme Nasıl Olmalı?

Seslendirme ve dublaj bir film, reklam ya da dizi çekiminin en önemli aşamasıdır. Anlatılmak istenen hikaye, verilmek istenen mesaj görüntüyle aktarılırken sesle de vurgulanmalıdır. Her bir film türü için ayrı seslendirme yöntemleri uygulanır ve tercihler ona göre belirlenir.

Unutmamak gerekir ki iyi bir seslendirme ile izleyicinin tüm ilgisini çekebilir, tüketicinin üzerinde olumlu bir algı bırakabilirsiniz. Aksi durumda çok iyi hazırlanılmış projeler amacına ulaşmayacaktır.

Reklam Filmi Seslendirmeleri

Reklam seslendirmeleri dendiği zaman akla 2 farklı tür gelmektedir. Birincisi diyaloglar için yapılan dublajdır, diğeri ise verilmek istenen mesajın dış ses olarak iletilmesidir. Burada kullanılacak sesin niteliğinin nasıl olacağına karar veren kişi senaristtir.

Senaryonun gerekliliğine göre;

  • Kadın ya da erkek sesi tercih edilebilir.
  • Yaşlı, çocuk ya da genç bir sesin olup olmaması değerlendirilebilir.
  • Senaristin isteğine göre diyaloglarda tekerlemeler/sık tekrarlar / hızlı konuşmalar olabilir.
  • Diyalog ağırlıklı bir reklam filmi de hazırlanabilir, sadece dış sesin kullanılması da istenebilir.
  • Ünlü bir ismin sesine yer vererek dikkat çekiciliği artırılabilir.

Dizi ve Film Seslendirmeleri

Yerli-yabancı film ve dizi seslendirmeleri, belli aşamalardan geçtikten sonra izleyici karşısına çıkmaktadır. Dublaj, filmin son imzasıdır ve uygun şekilde yapılamadığında projenin değerini düşürmektedir.

Seslendirme teknikleri;

  • Seslendirme yönetmeni tüm filmi izler, şayet yabancı bir film ise çeviriye gönderir.
  • Türkçe metinler hatasız bir şekilde hazırlanır.
  • Yönetmen metinlerle birlikte filmi yeniden izler ve cast seçimi yaparç
  • Karakterlere uygun sesleri tercih eder.
  • Kayıtlar tamamlandıktan sonra teknik işlemler gerçekleştirilir.
  • Senkron ve miks işlemi uygulanır.

Belgesel ve Animasyon Seslendirmeleri

Son dönemde seslendirme ve dublaj çalışmalarının bu kadar popüler olmasını kuşkusuz animasyon filmleri sağlamıştır. Her zaman büyüyen ve yatırım yapılmaya devam eden animasyon / çizgi film sektörü gitgide daha eğlenceli bir hal almaktadır.

Oyuncak Hikayesi, Arabalar, Neşeli Ayaklar, Buz Devri gibi hasılat rekorları kıran filmlerin seslendirme çalışmalarını ise Hollywood’un ünlü isimleri gerçekleştirmektedir. Türkiye’de ise durum farksızdır. Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Okan Bayülgen, Engin Altan Düzyatan ve çok daha fazla isim animasyon filmlerinde yerini almaya devam ediyor.

Nitelikli Bir Seste Aranan Özellikler!

  • İşitilebilirdik

Dublaj sanatçısı mikrofon karşısında konuşurken belli özelliklere dikkat etmelidir. Örneğin ses tonu çok düşük ya da çok yüksek olmamalıdır. Dublaj sanatçıları belli bir ses seviyesini yakalamalı ve aynı şekilde devam etmelidir.

  • Akıcılık

Ton konusunda belli bir seviyeye ulaşan sanatçılar, metni akıcı bir biçimde okuyabilmelidir. Hızlı konuşmak akıcılık anlamına gelmez, bu sebeple sesin hızı da benzer şekilde ayarlanmalıdır. Burada baz alınması gereken hız, oyuncunun konuşma temposudur. Oyuncunun kişiliğini yansıtan seslendirme işleminde konuşma biçimi oldukça önemlidir.

  • Hoşa Giderlilik

Ses niteliklerini incelerken sadece yumuşak ve güzel olması yeterli değildir. Burada dikkat edilmesi gereken ses tonunun karakterle uyum içinde olmasıdır. Oyuncunun fiziksel ve kişilik özellikleri ile ses tonu benzerlik göstermelidir. Katil ya da hırsız rolünü canlandıran bir kimse kibar bir erkek tarafından seslendirilirse inandırıcılığını kaybettirecektir.

  • Bükümlülük

Bükümlülük yani başka bir değişle tekdüze ses, izleyicinin ilgisini belli bir süre sonra kaybettirecektir. Duygunun tam olarak karşı tarafa geçebilmesi için tonlamalara, vurgulara ve sesteki iniş çıkışlara dikkat edilmesi gerekir.

Seslendirme ve Dublaj fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

www.kisametraj.com.tr